Welkom bij het DoelenKwartet

Zondag 24 september vierde het DoelenKwartet haar 25-jarig bestaan in De Doelen. Het was een bijzondere feestelijke dag met maar liefst drie concerten, een wereld première, een cd-presentatie, een heerlijk diner, cadeautjes en natuurlijk ook taart! Het kwartet kijkt terug op een zeer geslaagd verjaardagsfeest.

Fotografie: Jan Hordijk

Van het ene strijkkwartetfeest stappen we over naar het volgende grote strijkkwartet evenement:

Strijkkwartet Biënnale Amsterdam van 27/1/18 - 3/2/18

Ook het DoelenKwartet is van de partij met twee concerten. Op 2 februari werken we samen met het Conservatorium van Amsterdam. We voeren werk van leerlingen uit en spelen met het Dostojevski Kwartet (bestaande uit de meest getalenteerde leerlingen) het octet van Bart Visman in een nieuwe versie.
Op 3 februari stelt het DoelenKwartet u twee Hongaren voor, waarvan de een, Sàndor Veress, de leermeester van de ander, György Kurtag, is geweest. Maar hoe verschillend is hun muzikale spraak; Kurtag is de grootmeester van het miniatuur. In de 15 ultra korte delen van Officium Breve, staat zijn muzikale poëzie op eenzame hoogte. Veress is meer episch aangelegd en schetst zijn verhaal in grote vormen en gebaren. Hij laat zich daarbij  inspireren door de volksmuziek van zijn land, waar hij een groot kenner van was.Het DoelenKwartet komt natuurlijk ook met een groot nieuw werk, speciaal op ons verzoek door Klaas de Vries geschreven en met steun van FPK. Al jaren vroegen we hem om een stuk voor strijkkwartet en cimbalom en nu is 'Stringed' er eindelijk. 

 

 

Inmiddels is onze Adès cd genomineerd voor een Classical Musical Award in de categorie Contemporary!       
 

De nieuwste cd's:

Sandor Veress und das ungarische Volkslied

 

Thomas Adès, Streichquartette, Klavierquintett
 

 

Audio

  1. John Adams: String quartet (live performance 2011)
  2. Patrick van Deurzen: Seven II
  3. Hans Koolmees: Rozen
  4. Mauricio Kagel: Pan
  5. Willem Jeths: Intus Trepidare

Eerstvolgende concerten:

11-08-2018: Scandinavische zomerreis
Una sancta (Espel-Creil)

06-10-2018: Juwelen van Franse bodem
Laurenskerk (Rotterdam)

11-11-2018: Lamento's
Jurriaanse zaal (Rotterdam)

Bekijk de concertagenda

Het DoelenKwartet

is een van de belangrijkste strijkkwartetten in Nederland op het gebied van de hedendaagse klassieke muziek. Het repertoire omvat ruim 200 voornamelijk eigentijdse werken en composities uit de vroeg-twintigste eeuw. Om deze nieuwe muziek in een historisch perspectief te kunnen plaatsen, laat het kwartet incidenteel ook de klassieken herleven.

Lees verder...