Biografie

Het DoelenKwartet

is een van de belangrijkste strijkkwartetten in Nederland op het gebied van de hedendaagse klassieke muziek. Het repertoire omvat ruim 200 voornamelijk eigentijdse werken en composities uit de vroeg-twintigste eeuw. Om deze nieuwe muziek in een historisch perspectief te kunnen plaatsen, laat het kwartet incidenteel ook de klassieken herleven. De vele ontmoetingen die het DoelenKwartet met vooraanstaande componisten mocht hebben, zijn voor het kwartet een leidraad geweest bij het vormen van een onmiskenbaar eigen signatuur: Steve Reich, Henri Dutilleux, Kevin Volans, John Adams, Wolfgang Rihm, Hans Abrahamsen, Willem Jeths, Peter-Jan Wagemans. Eveneens zet het DK zich in voor een jongere generatie componisten uit binnen en buitenland, zoals bijvoorbeeld jaarlijks te horen is tijdens het Gaudeamus Festival.

Het DK is het huiskwartet van Concertgebouw de Doelen, de concerten van het DK vormen dan ook een substantieel onderdeel van de Red Sofa Serie. Met ingang van seizoen 2010/2011 verzorgt het DK ook in de Nieuwe Kerk te Den Haag een eigen serie.

Behalve op de belangrijke Nederlandse podia en festivals trad het kwartet op in Frankrijk, Duitsland, Polen, Tsjechië, Zwitserland, Denemarken en Costa Rica.
Verder profileert het DoelenKwartet zich met bijzondere cd-opnamen van componisten als Hans Erich Apostel, Karl Amadeus Hartmann, Wolfgang Rihm en Willem Jeths.

Cybele-Records is het innoverende label waarmee het DK samenwerkt. De bij Cybele uitgebrachte cd’s werden allen onderscheiden met diverse prijzen, waaronder tweemaal de Echo Klassik Preis, de Leopold Preis, de Editors Choice van The Grammophone en nominaties voor de Deutsche Schallplattenpreis 2009 en 2010.

Anbi-status

Het DoelenKwartet heeft de ANBI-status, wat betekent dat het kwartet wordt gezien als algemeen nut beogende instelling. Hierdoor kunt u giften aan het kwartet aftrekken van uw belastbaar inkomen. Klik hier voor verdere informatie.
              

Voor het jaarverslag 2012 klikt u hier.
Voor het jaarverslag 2013 klikt u hier.
Voor het jaarverslag 2014 klikt u hier.
Voor het jaarverslag 2015 klikt u hier.
​​​​​​​
Voor het jaarverslag 2016 klikt u hier.
Voor het jaarverslag 2017 klikt u hier.

 

 

Frank de Groot

Frank de Groot

studeerde te Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium en aan de Hochschule für Musik in Stuttgart. Frankt werkt als aanvoerder tweede violen in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als koordirigent is hij werkzaam bij verschillende koren en  dirigeert hij studentenorkesten op projectbasis.

Foto's: Louis Haagman

Maartje Kraan

studeerde bij Ilona Sie Dhian Ho en Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. 
Sinds 2004 speelt Maartje in het door Claudio Abbado opgerichte Orchestra Mozart in Bologna. Maartje volgde masterclasses bij o.a. Christian Altenburger, Mauricio Fuks, Herman Krebbers, Edith Peinemann en Ruggiero Ricci.
www.maartjekraan.nl

Karin Dolman

Karin Dolman

studeerde viool en altviool aan het conservatorium van Rotterdam. Al tijdens haar studietijd ging haar voorkeur uit naar het spelen van kamermuziek en vooral de muziek van de twintigste eeuw trok daarbij haar aandacht. In verschillende kamermuziek bezettingen treedt zij op, daarbij is zij steeds op zoek naar bijzondere werken die ten onrechte weinig gehoord worden. Als docent altviool is zij verbonden aan Codarts. Zij bespeelt een altviool gebouwd door haar man; vioolbouwer Jan van der Elst uit Dordrecht. www.karindolman.nl

Hans Woudenberg

Hans Woudenberg

was als twintigjarige student betrokken bij het ontstaan van het Schönberg Ensemble. Zijn engagement voor de nieuwe muziek is sinds die vroege studiejaren steeds verder gegroeid. Van 1993 tot 2003 vormde hij met Marja Bon de drijvende kracht achter Wendingen, waarmee in die jaren 50 multidisciplinaire projecten werden uitgevoerd. Als solist trad hij o.a. op tijdens de Amsterdamse Cellobiënnale met voor hem geschreven concerten van Vanessa Lann en Diego Soifer.